grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turboos

Een turbo geeft u de mogelijkheid om de onderliggende waarde te kopen of te verkopen, waarbij meestal het grootste gedeelte wordt gefinancierd door de ABN AMRO.

U belegt dus in de onderliggende waarde waarop een turbo betrekking heeft. Dit kan een aandeel zijn, maar ook een index, valuta, obligaties of grondstoffen. Het voordeel van deze constructie is dat er sprake is van een hefboomwerking, net als bij opties, warrants en futures het geval is.

Hoe werkt een turbo

Een turbo heeft een stoploss niveau, een financieringsniveau en een ratio en natuurlijk een onderliggende waarde. Een turbo heeft altijd betrekking op een belegging in de onderliggende waarde. U koopt of verkoopt de onderliggende waarde met gedeeltelijk geleend geld. Dit gedeelte wordt het financieringsniveau genoemd. De rest betaalt uzelf en dit is dan ook de waarde van de turbo. Het financieringsniveau groeit telkens aan met de opgelopen rente en wordt dagelijks aangepast.

Om er zeker van te zijn dat u een gedeelte van uw geld terugkrijgt is er bij iedere turbo sprake van een minimale koop- of verkoopwaarde. Deze minimale koop- of verkoopwaarde wordt wel het stop-loss niveau genoemd. Deze ligt altijd tussen de huidige waarde en het financieringsniveau. Dit niveau wordt elke 15e van de maand aangepast.

Verder heeft elke turbo een ratio. Dit geeft aan in welke mate in meedoet in een onderliggende waarde. Als de ratio bijvoorbeeld 1 is doet u 1 op 1 mee met de onderliggende waarde. Als deze 10 koopt of verkoopt u voor 1/10 deel de onderliggende waarde.

Een turbo kan betrekking hebben op een onderliggende waarde die in een andere valuta noteert dan de euro. Bij de waarde van een turbo moet er rekening gehouden worden met de wisselkoers, aangezien alle turbo`s in euro`s genoteerd zijn.

Er zijn 2 soorten turbo`s namelijk long en short posities. Bij de ene speculeert u op een stijging van de onderliggende waarde, bij de short op een daling.
Voorbeeld van een turbo

Het kopen van aandelen ABN AMRO kan door middel van een rechtstreekse aankoop van aandelen. Het kan echter ook door middel van het kopen van een turbo. U bezit dan niet de aandelen ABN AMRO, maar u heeft wel hetzelfde koersrisico als de aandelen. Met turboos koopt u dus koersrisico.

Stel het aandeel ABN AMRO staat op 25 euro. Als u dan 100 aandelen koopt betaalt u 2500 euro. We kunnen nu ook een turbo kopen met bijvoorbeeld de volgende eigenschappen:

stop loss financieringsniveau hefboom ratio
20,20 18,78 4,0 1



Allereerst zien we dat de ratio 1 is. Dit betekent dat we met een turbo eigenlijk 1 aandeel kopen, waarbij er 18,78 euro geleend wordt en de rest zelf betaald wordt. Het bedrag dat zelf betaald wordt is dan 25 euro (huidige koers ABN AMRO) minus 18,78 euro (geleend deel) is dus 6,22 euro. Deze turbo zal dan ook ongeveer 6,22 euro waard zijn.

Over het geleende deel zal rente betaald moeten worden. Om dit probleem om te lossen zal het financieringsniveau dagelijks oplopen met de rente die betaald moet worden. (overigens daalt bij shortposities het financieringsniveau met de opgelopen rente, met andere woorden: bij een shortpositie ontvangt u de opgelopen rente). Aangezien de dagelijkse rente een zeer laag bedrag is, zal u hier weinig van merken.

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek