grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat zijn opties

Een optie is een recht om een bepaalde hoeveelheid te kopen of te verkopen tegen een vantevoren vastgestelde prijs en voor een bepaald tijdstip. Voordat uitgelegd gaat worden hoe dit werkt, zal dit verduidelijkt worden met een voorbeeld.
Voorbeeld


Stel u ziet een mooi huis staan met in de tuin een bordje TE KOOP. U denkt dat is mooi, ik ben net op zoek naar een nieuw huis. U belt aan en de eigenaar doet open. Hij stelt zich voor met meneer De Vries. U vraagt wat het huis kost en u krijgt te horen dat het huis 100.000 euro kost. Dat is een mooi prijsje denkt u, maar u heeft nog wel 2 weken bedenktijd nodig om het met uw familie te bespreken. Dat kan wel hoort u meneer De Vries zeggen. Dan verkoop ik hem niet de komende 2 weken. U heeft dan 2 weken de tijd om een beslissing te nemen. U informeert nog een keer naar de prijs en meneer De Vries zegt hierop het volgende:

U mag het huis kopen voor 100.000 euro. Ik geef u hiervoor 2 weken bedenktijd, maar hiervoor wil ik wel 200 euro ontvangen. Ik garandeer u dan dat ik het huis niet verkoop aan iemand anders.

Wat meneer De Vries eigenlijk zegt is het volgende:
U heeft een optie voor 2 weken om het huis te kopen voor 100.000 euro. Voor deze optie betaalt u 200 euro. Deze 200 euro wordt wel de optiepremie genoemd. Maar waarom wil meneer De Vries hiervoor geld ontvangen? Dat is eenvoudig te verklaren. Omdat hij gedurende 2 weken de plicht heeft om desgevraagd het huis te verkopen tegen 100.000 euro als u dat wil. Deze plicht heeft hij ook als de waarde van het huis tussentijds stijgt.

De optie waarvoor u 200 euro betaald heeft, had u ook aan iemand anders kunnen verkopen, als u toch van de koop afziet. U kunt de optie tot het kopen van het huis dus ook aan iemand anders verkopen Het maakt meneer De Vries namelijk niet uit wie er in zijn huis komt wonen, als hij zijn geld maar krijgt. De waarde van de optie om het huis te kopen kan elke dag veranderen. Dit wordt duidelijk gemaakt in het volgende voorbeeld.

Stel dat de waarde van het huis een week later stijgt naar 105.000 euro, omdat er bekend is geworden dat er een mooi recreatiepark in de buurt komt. Meneer De Vries is nog steeds aan u verplicht om het huis voor 100.000 euro te verkopen, terwijl het nu 105.000 euro waard is. Dat vindt hij natuurlijk niet leuk, maar hij heeft hiervoor wel 200 euro optiepremie ontvangen. U zult natuurlijk gelijk het huis kopen voor 100.000 euro, omdat het huis 105.000 euro waard is. Dat betekent dat u gebruik maakt van het recht van de optie om het huis te kopen. U oefent uw recht van uw optie uit en verdient hier grof geld mee.

Wat u ook kan doen is het huis niet kopen. Aangezien u het recht heeft om een huis te kopen dat 105.000 euro waard is voor 100.000 euro zal de optie tot het kopen minimaal 5000 euro waard zijn. Voor de optie om het te kopen heeft u echter maar 200 euro betaald. Dat betekent een winst van 5000 - 200 = 4800 euro. U heeft echter nu nog een week bedenktijd om het huis te kopen met 5000 euro winst. In die tussentijd kan de waarde echter nog weer veranderen. Wat u nu kan doen is de optie aan iemand anders verkopen. Stel dat meneer Jansen het huis ook wel ziet zitten. Maar u heeft de optie tot kopen van het huis voor 100.000 euro dat 105.000 euro waard is. Meneer Jansen moet tenminste 5000 euro betalen voor deze optie en heeft dan nog een week de tijd om te beslissen of hij het huis zal kopen. Van de 2 weken bendenktijd is er namelijk nog maar 1 verstreken. In de laatste week kan de waarde van het huis nog verder stijgen. Omdat deze mogelijkheid zich voor kan doen, moet meneer Jansen iets meer betalen dan 5000 euro, zeg 5100 euro.

U heeft na 1 week dus drie mogelijkheden, namelijk:

  • U koopt het huis, dat 105.000 waard is voor 100.000 euro
  • U verkoopt uw optie voor het kopen aan meneer Jansen voor 5100 euro.
  • U wacht nog met het kopen en houdt uw optie aan

naar deel 2...

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek