grafiek:
www.beurs.nl


Artikels:
ratingbureau, risico enzo
juni 2010
modellen en voorspellen
maart 2010


dividenden AEX

 

 

 





 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik wil beleggen, wat nu?

Vraagt u zich wel eens af hoe de beurs werkt en wat de mogelijkheden hierop zijn? Voor veel mensen blijft het een 'ver van mijn bed' show. Toch is het veel toegankelijker dan de meeste mensen denken. Maar wat is nu precies beleggen en wat zijn de stappen die nodig zijn om direct te beleggen op de beurs. De antwoorden op deze vragen krijgt u.

Wat is beleggen?

Van geld naar meer geld. Dat is het verhaal achter beleggen. Maar gaat dit altijd goed? Het antwoord kent u waarschijnlijk al. Toch zijn er manieren en trucjes om het zo goed mogelijk te doen. Als u zich daaraan houdt is de kans op verlies minimaal. We gaan kijken wat beleggen nu precies inhoudt. Het woordenboek zegt:

geld in waardepapieren omzetten om de waarde te behouden of te vergroten

We willen dus geld verdienen.
Dat betekent dat we de juiste waardepapieren moeten kopen op het juiste tijdstip. Maar nu vraagt u zich af wat waardepapieren zijn. Waardepapieren zijn verhandelbare papieren, die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Dat kunnen aandelen zijn, maar bijvoorbeeld ook obligaties. Het gaat er dus om dat de waarde van de papieren moeten stijgen op het moment dat u ze in bezit hebt. Dat betekent dat als we een papier kopen, we de verwachting hebben dat de waarde gaat stijgen. Bij beleggen gaat het dus om:

laag kopen, hoger verkopen

Dat klinkt logisch. Maar hoe moet dat dan, vraagt u zich af. Allereerst moet u dan zorgen dat u de mogelijkheid heeft om te beleggen op de beurs:

Wat moet ik doen om te beleggen op de beurs?

U heeft nu de keuze gemaakt om te gaan beleggen.
Zonder fiets kunt u niet fietsen en zo is het ook met beleggen. Wat u nodig heeft om te beleggen is een effectendepot en een effectenrekening.

Als u waardepapieren aankoopt moet u natuurlijk hiervoor betalen. Als u deze papieren wilt verkopen wilt u natuurlijk geld ontvangen. Om dit mogelijk te maken heeft u een rekening nodig, waar dit geld op wordt bijgeboekt of afgeboekt. Deze rekening noemen we een effectenrekening. Waarschijnlijk heeft u al zo'n rekening. Het kan namelijk elke betaalrekening zijn. U moet dus een rekening hebben bij een bank.

Aan deze rekening moet een effectendepot gekoppeld worden. In het effectendepot worden de waardepapieren bewaard. Hierop kunt u dus zien wat voor waardepapieren u in bezit heeft. Een effectendepot kunt u aanvragen bij uw bank. U kunt dit doen door bijvoorbeeld uw bank te bellen. U kunt er echter ook langs gaan. Als u een effectendepot aanvraagt, moet u een overeenkomst ondertekenen met alle voorwaarden. De voorwaarden gaan er vooral over dat u op de hoogte bent van alle risico's die verbonden zijn aan beleggen. Een effectendepot wordt altijd gekoppeld aan een effectenrekening.

Als u gaat beleggen en hiervoor een effectendepot opent, krijgt u van de bank een aantal vragen voorgeschoteld (6 tot 8) Door middel van het stellen van deze vragen wil de bank graag weten welke doelen u nastreeft met beleggen en hoeveel risico u bereid bent te nemen. Dit wordt wel een risicoprofiel genoemd.

U kunt op verschillende manieren uw beleggingsopdrachten opgeven. Meestal is er een mogelijk om dit telefonisch op te geven via een beleggingslijn. U krijgt dan een medewerker aan de lijn, die aan u vraagt welke order u wilt opgeven. Ter bevestiging wordt de order dan aan u teruggelezen. Een andere manier is om te beleggen via internet. Hiermee kunt u vanaf uw computer de orders rechtstreeks naar de beurs verzenden. De laatste mogelijkheid is dat u contact opneemt met uw eigen bank voor het geven van een order.


verder naar deel 2...

 

 

John Bogle Warren Buffet Nick Leeson Michael Milken
Peter Lynch Julian Roberston Jim Rogers John Templeton
   
George Soros Paul Tudor Jones    

 


beleggerswoordenboek